Att ta körkort är en stor process och det kostar även en hel del pengar. Men körkortet innebär också en enorm frihet när man väl har det. Men hur ser processen ut?

Skaffa alla tillstånd

Man bör börja med att skaffa alla tillstånd. Det gör man hos Transportstyrelsen. Man behöver ett körkortstillstånd, och för ett sådant måste man också skicka in ett intyg från en synundersökning. Om man vill övningsköra privat måste man också ha ett handledartillstånd och gå en speciell handledarkurs.

Börja övningsköra

När man har alla tillstånd och en lämplig godkänd handledare kan man börja övningsköra privat. Det kan vara bra att börja på en plats där det inte är så mycket trafik. Som ny bakom ratten är det nog att tänka på när det kommer till växlar, reglage, dragläge och annat. Man behöver inte stressade bilister bakom sig direkt. Det är bättre att övningsköra sakta och i sin egen takt.

Skriva in sig på körskola

Att skriva in sig på en körskola är också bra. Där kan man övningsköra med en utbildad lärare och man kan ta del av bra teorilektioner. När man skriver in sig på trafikskolan kan man också få tips på vilka böcker som är bra, om de inte ingår i inskrivningskostnaden.

Att skriva in sig på en trafikskola kostar omkring 1000 kronor men då ingår ofta böcker, en viss del teoriprov i elevcentralen och liknande. Det kan vara klokt att jämföra flera trafikskolor innan man bestämmer sig. Ibland kan man komma bättre överens med en lärare än vad man gör med en annan.

Halkbana och riskettan

Innan man kan få sitt körkort måste man också genomgå körning på halkbana samt den teoretiska lektionen riskettan. De här delarna av körkortsutbildningen genomförs av de flesta trafikskolor men man får som elev betala för dem själv. På halkbanan får man köra på halt underlag och se hur det känns när man tappar kontrollen över bilen. I riskettan går man igenom alla riskabla moment i körningen, man talar om alkohol och andra droger och en hel del annat.

Boka in prov och se resultat

När man är mogen för det kan man boka in tid för teoriprov och uppkörning. Det gör man hos Trafikverket och man måste ha ett godkänt teoriprov innan man får göra sin uppkörning. Man får göra om proven hur många gånger man vill, men det tillkommer en kostnad för varje gång. Efter ett godkänt prov får man dock inte möjlighet att förbättra sitt resultat.

Prövotid

De två första åren efter att man fått sitt körkort har man en så kallad prövotid. Då bedöms alla eventuella fel man gör hårdare. Under prövotiden blir det lättare för Transportstyrelsen att återkalla ett körkort. Att vara försiktig i trafiken är alltså viktigt, men det gäller självklart inte bara under prövotiden.